Когато говорим за флагове на морето, обикновено считаме, че става въпрос за посочващите вълнението

...
Когато говорим за флагове на морето, обикновено считаме, че става въпрос за посочващите вълнението
Коментари Харесай

Какво означават флаговете на плажа?

Когато приказваме за флагове на морето, нормално считаме, че става въпрос за посочващите вълнението на морето и позволено ли е влизането в него.

На брега обаче може да видите доста повече флагове от цветните и напомнящи нюансите на светофара зелен, жълт и червен байрак.

Сещате ли се за другите флагове на морето и знаете ли какво значат цветните   знамена?

В разгара на лятото и на прага на най-отпускарския месец ще ви срещнем с тях,

както и това какъв брой е значимо да се преценявате с тях в името на личната ви сигурност.

Зелен байрак

Морето е равно като тепсия, талази не се следят, няма рискови феномени. Влизането до шамандурите е позволено за всички възрастни и за деца над 12 години без придружители, както и за деца под 12 години с компаньон. Разрешени са водните спортове, плуването с надуваеми принадлежности или просто игрите във водата.

Жълт байрак

Вниманието следва да е нараснало, лицата под 18 години да не влизат без компаньон и както цяло е добре да не влизате сами, с цел да има кой да ви помогне при потребност.

само че е задоволителна, с цел да ви събори и да докара до риск за живота ви. Не използвайте надуваеми продукти, пропуснете водните игри.

Ако жълтият байрак ви тормози и като цяло се плашите от вълните, изберете месец юни или юли за своята отмора, защото през август се появяват ветрове, наречени мелтем, на които се дължи по-бурното море.

Червен байрак

Червеният байрак е измежду най-неприятните и нежеланите флагове на морето. Да, знаем, че сте на морето за седмица и че желаете да му се насладите, само че аленият байрак сочи, че е извънредно рисково и може да си позволите единствено да стоите на брега до глезените. Не подценявайте морето, даже да сте опитни плувци, спазвайте възбраните, наложени от спасителите и флаговете.

Двоен червен байрак

По крайбрежията може да срещнете и двоен червен байрак.

защото спасителят е заплеснат и е повторил флага, а сочи двойна опасност – бурно море с високи талази, съчетано с подводни течения. Подобна композиция съставлява пряка опасност за живота. При двоен червен байрак стойте по-далеч даже от самия бряг.

Освен цветните флагове на плажа се употребяват и други, които имат своето значение и ви осведомят безмълвно. Сред тях са:
Жълто-червен байрак, обозначаващ край или начало на охраняема зона.Флаг, изглеждащ като дъска за шах, сочи, че това е зона за сърфисти и е неразрешено плуването в нея.Кафяв байрак сочи съществено замърсяване на пясъчната зона или водата.Флаг с виолетов цвят предизвестява за морски жители, които не желаете да срещате.Син байрак – за природолюбителите този е обичаният измежду всички флагове на морето.Следвайки флаговата сигнализация на плажа, можете да гарантирате своята безопасност и да се насладите на почивката си в оптималната степен. Не забравяйте да следвате напътствията на спасителите и да се преценявате с изискванията на морето. Помнете, че вашата безопасност е значима и в никакъв случай не би трябвало да рискувате живота си за едно къпане в морето.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР